publicaties

Het betreft zowel eigen uitgaves en monografieën,  als uitgaves van derden waarin werk van Jan Radersma opgenomen is.

Ode aan het landschap (2021)

Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling in het WAD in Delft. Jan Radersma is een van de deelnemende kunstenaars en is tevens curator van deze tentoonstelling

17 herinneringen aan een landschap

Uitgave bij de gelijknamige expositie bij de Kunstkamer in Hoogeloon.

Uitzien (2020)

Verschenen ter gelegenheid van de expositie uitzien van Frank Eerhart en Jan Radersma, bij galerie Wijnstraat in Dordrecht.

Van binnen naar Buiten (2020)

Uitgave bij de gelijknamige groepsexpositie bij het KEG in Schijndel

Landschap Breeduit (2020)
Den Juisten Tijd

Uitgave van het museum Vlaardingen  bij de Groepsexpositie ter gelegenheid van Geuzenmaand 2020 Vlaardingen.

Art Traverse magazine (2020)

Artikel met uitgebreide fotorapportage naar aanleiding van een atelierbezoek bij Radersma.

Land & Zee (2019)

Uitgegeven bij de tentoonstelling van Tjitske Boersma en Jan Radersma bij KUUB in Utrecht.

Veldwerk (2018)

Uitgave bij de duo expositie van Jan Radersma en Frank Eerhart. Schilderijen Jan Radersma, en beelden en gedichten van Frank Eerhart.

Poëzie in beeld WAD (2018)

Uitgave bij een groepstentoonstelling, onder curatorschap van Jan Radersma. Kunstenaars hebben zich laten inspireren door een zelfgekozen gedicht.

Zwaartekracht (2018)

Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling van Jan Radersma en Ank van Engelen, bij het KEG in Schijndel.

Lees maar lang en wees gelukkig PLINT (2018)

Opgenomen in de bloemlezing. De 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint.

Licht versus ruimte (2017)

Verschenen bij de groepstentoonstelling, onder curatorschap van Jan Radersma in het KEG in Schijndel.

Nadering (2017)

Bij de tentoonstelling bij Pulchri uitgegeven vouwfolder. Jan Radersma nodigt als lid van Pulchri, Ank van Engelen uit om samen te exposeren.

landt (2017)

Uitgave bij de groepsexpositie van Belgische en Nederlandse kunstenaars, die zijn samengebracht die in hun oeuvre het landschap als zeer persoonlijk aangeven of als uitgangspunt hanteren en er tevens een hoogst eigen interpretatie van maken.

WAD poëzie 10 (2017)

Uitgave bij het project met groeps tentoonstelling. De liefde is het thema in het jubileumproject dat World Art Delft voor de 10e keer aan poëzie en beeldende kunst besteedt. Een intens liefdesgedicht van de Duitse dichter-schrijver-essayist Rainer Maria Rilke vormt het hart van het project, dat voor beeldend kunstenaars uit diverse landen inspiratiebron zal zijn tot het creëren van originele kunstwerken.

Rondgang (2017)

Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het Kruithuis, onder curatorschap van Jan Radersma. Met werk van Ageeth Boermans, Wia Bouma, Chung-Hsi Han, Cor van Dixhoorn, Frank Eerhart, Fred Geven, Hanneke Gommers, Mark van den Heuvel, Marianne van Hest, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven,  Jan Moerbeek, Jan Radersma, Susan Reijnders, Wijnand Zijlmans.

De grote Brabantse kunstkalender 2017 (2016)

Jan Radersma is geselecteerd voor De Grote Brabantse Kunstkalender 2017 . De Grote Brabantse Kunstkalender 2017  elke dag het werk van een hedendaagse Brabantse kunstenaar.

Winters (2016)

Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het World Artcenter Delft, onder gastcuratorschap van Jan Radersma. Met werk van Monique Klaassens, Petra Jacobs, Gertrude Beker, Rozemarijn Nelissen, Ageeth Boermans, Pieternel Dekkers, Annet Bakker, Jan Radersma, Henk Eikenaar, Paula Kouwenhoven.

Weggelaten (2016)

Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling in galerie Hoogenbosch onder gastcuratorschap van Jan Radersma. Met werk van Frans Beerens, Ageeth Boermans, Marije Bouman, Marianne van Hest, Jessica Knoot, Jan Radersma, Jan Roos, Jan Swart.

Tijdschrift museum Belvedère (2016)

Op verzoek van Museum Belvédère lieten meer dan 130 kunstenaars waaronder Jan Radersma, zich inspireren door de belangrijke museumaanwinst Slootje met overhangende dopheide van Jan Mankes. Alle variaties op één thema – uiteenlopend van tekeningen, schilderijen, foto’s, collages tot keramische objecten. Dit nummer van het tijdschrift Belvedere is geheel gewijd aan deze expositie.

overbruggen-2016
Overbruggen en verbinden (2016)

Uitgave bij de gelijknamige groepstentoonstelling bij het WAD Delft.
Met werken van Fred Geven, Jan Moerbeek, Jan Radersma, Jessica Knoot, Paula Kouwenhoven, Mark van den Heuvel, Bertus de Veth, Helen Vergouwen, Toshitaka Nishizawa, Kudo Mashide, Simone ten Bosch en Els Otten. Gedichten Carola Eijsenring.

reistijd-2016
Reistijd (2016)

Uitgave bij de gelijknamige tentoonstelling in de Cacaofabriek in Helmond met Frank Eerhart. Werken Jan Radersma en Frank Eerhart, gedichten Frank Eerhart.

spiegeling
Tastbare Spiegeling (2016)

Uitgave bij de tentoonstelling “Indische zomer”, bij het WAD.  Met gedichten van Carola Eijsenring en werken van Jan Radersma.

WAD 9 Haiku
WAD 9 (2016)

Uitgave bij het haiku project van World Art Delft op basis van een gedicht van Matsuo Basho.

verwantschap
Verwantschap (2016)

Uitgave: Jan Moerbeek en Jan Radersma,  naar aanleiding van de tentoonstelling Verwantschap. Deelnemende kunstenaars: Ank van Engelen/Jan Roos/Helen Vergouwen/Gertrude Beker/Jan Radersma  Jan Moerbeek /Tjibbe Hooghiemstra /Nico Hemelaar/Paul Corvers Theo Besemer/Sjoukje Iedema/Anne Roorda/Marije Bouman/Han Klinkhamer /Susanne Silvertant/Frans Beerens /Simone van Bake

omslag boekje synthese
Synthese (2015)

Uitgave van Mark van den Heuvel en Jan Radersma bij de gelijknamige tentoonstelling van beide kunstenaars
Tekst: Mark van den Heuvel, en Marije Bouman

landwaarts
Landwaarts (2015)

Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in het World Art Delft in 2015.

omslag-boekje-heren-dubbel
Heren Dubbel (2015)

Uitgave van Anne Roorda en Jan Radersma bij de gelijknamige tentoonstelling van beide kunstenaars
Tekst: Anne Roorda en Jan Radersma

beneden-de-einder
Beneden de einder (2014)

Uitgave van Marianne van Hest en Jan Radersma bij de gelijknamige expositie van beide kunstenaars.
Tekst Pieter Siebers (kunsthistoricus) en Bert Heffels (filosoof)

gezichtsvelden
Gezichtsvelden (2014)

Uitgave van Frank Eerhart en Jan Radersma, verschenen bij de gelijknamige expositie in juni/augustus bij World Art Delft.
Tekst Frank Eerhart.

jan radersma expositie pulchri
Apart samen (2013)

Ter gelegenheid van de expositie “Apart Samen”, in december/januari 2013/2014, met Marieta Reijerkerk bij Pulchri in Den Haag.

Tekst Wim van Cleef

jan radersma expositie de kunstkamer hoogeloon
In het voorbijgaan (2012)in het voorbijgaan werkje

Ter gelegenheid van de expositie “in het voorbijgaan”, in november/december 2012 bij de Kunstkamer in Hoogeloon. Uitgave De Kunstkamer.

Het landschap is geen thema in het werk van Radersma het is geleidelijk ontstaan. “Het gaat in mijn werk om het benutten van kansen, een kwestie van opletten en om je heen kijken. In het voorbijgaan dient zich van alles aan. Dan zie je een bepaalde lichtinval of bijzondere kleuren.” Vormen en composities in het landschap worden omgezet naar een werk dat balanceert op de grens van abstractie en figuratie.

fase2_vk
Fase 2 (2012)fase 2 werkje

Uit de verzameling Hans Timmer

Met René Korten, Arno Kramer, Wim Biewenga, Jan Radersma, Caren van Herwaarden, George Meertens, Han Klinkhamer, Cecilia Vissers, Paul van Dongen, Terry Thompson, Ton Slits, Erik Matthijssen,
Sarah van der Pols, Bas Lobik, Marie-José Robben, Marjolein van den Assem, Helen Vergouwen, Eric de Nie. 

Het bestaan vertragen
Het bestaan vertragen  (2012)

Een uitgave over het werk van Jan Radersma ter gelegenheid van de expositie bij Studio van Dusseldorp in Tilburg in mei-juni 2012.
In het boek wordt werk getoond uit de periode van 2007 t/m 2012 waarbij de nadruk ligt op het recente werk. Schrijver/beeldend kunstenaar Frank Eerhart schreef een gedicht bij de schilderijen van Jan Radersma.
Uitgegeven door Timmer Art Books

2xlandschap2
2 x landschap (2012)

Een uitgave ter gelegenheid van de duo expositie met Nico Hemelaar bij het WAD in Delft (mei 2012) en galerie Hoogenbosch in Gorredijk (augustus 2012)

“Twee maal landschap, twee maal schilderen. Intrigerend zo’n tentoonstelling, altijd weer spannend hoe het uit gaat pakken. Het getoonde werk is landschappelijk te noemen, het geschilderde beeld roept een landschappelijke sensatie op. In de kunstgeschiedenis zijn vele voorbeelden te vinden in allerlei gedaanten en variaties. Het is een thema met onbegrensde mogelijkheden en van alle tijden” (Nico Hemelaar).

boekje-wandering
Wandering (2012)

Een uitgave ter gelegenheid van de expositie bij cultuurcentrum en galerie de Meerse in Hoofddorp met Frank Eerhart en Teun Kuipers.

 

2011_wad_ithica
WAD Poetry project VI   ITHICA (2011)2011_wad_werkjan

World Art Delft presents a 4th edition of her poetry project from the 29th of January up to the 29th of April 2011. The main goal is to have a crossover of visual art and poetry by bringing the beauty of words closer to man.
Poetry is a way of capturing emotions with words. Poetry can inspire other disciplines like visual arts. We´re not only talking about poetry of art but also about the art of poetry. This poetry project consists of four parts: • exhibition • poetry event • poetry competition • education.

art 88 wit achtergr
Droge Naald en Monotype (2011)

Reproducties in de vorm van kunstkaarten  van de deelnemende kunstenaars aan de expositie “Droge naald en Monotype” uitgegeven in een box. Ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in Galerie Art 88 te Nuenen.
Deelnemende kunstenaars: Marije Bouman, Sarah van den Dungen, Henk Eikenaar, Twan Hendriks, Ma Hui, Frank van den Heuvel,  Sjoukje Iedema, Petra Jacobs, Teun Kuipers, Saskia de Marée, Sandra van der Meijden, Jan Radersma, Anne Roorda, Leonie van Santvoort, Nelly Zandberg.

“Twee loten aan dezelfde stam: grafiek, want beiden zijn procédés waarbij afdrukken worden gemaakt van een beelddrager.
Daarmee houdt de overeenkomst op en overheersen de tegenstellingen in aard en uiterlijk”
Uitgave: Art 88 Nuenen
Tekst: Sophie Gobits – van Beek
Idee en realisatie: Jan Radersma en  Galerie Art 88

mailart-van-abben-1
Mailartproject van het van Abbemuseum Eindhoven (2011)mailart werk jan

Duizenden mensen hebben bijzondere verzamelingen, variërend van postzegels, munten, sigarenbandjes tot mooie woorden en bijzondere herinneringen. Waarom verzamelen we? Hoe verzamelen we? Ook hedendaagse kunstenaars leggen verzamelingen aan als uitdrukking van hun idee. Zij hebben ook het vermogen om de principes van verzamelen in een postkaart samen te brengen.

momenten vkSONY DSC

 

Momenten (2010)

Uitgave bij de expositie MOMENTEN bij galerie Hoogenbosch in 2010.
De tekst werd geschreven door Susan van den Berg, van museum Belvédère.
Op verschillende in deze bundel gepubliceerde werken, componeerde Ad Maas 10 muziekstukken. Deze stukken, gespeeld op piano door Ad Maas, zijn opgenomen op een CD die een onderdeel vormt van de uitgave MOMENTEN

“Het werk van Jan Radersma bedient meerdere zintuigen; het is mooi om te zien, aangenaam om te voelen en heeft de diepgang om ook de geest uit te dagen. Zijn kunstenaarschap beslaat inmiddels meerdere decennia en kent vele verschillende fases. Hij begon klassiek, met een gedegen opleiding en een realistische tekenhand. Hij maakte grafiek, schilderde op expressieve wijze en verenigt nu het beste van al die werelden in werk dat zowel herkenbare elementen in zich draagt als abstracte voorstellingen kent. Zijn materiaal is meer dan een ondergrond of een middel om mee te werken, het is een volwaardig onderdeel van het uiteindelijke beeld.”
Citaat uit “Momenten” door Susan van den Berg.

territorium
Territorium (2008)

Bij de expositie Territorium verschijnt onder de gelijknamige titel een publicatie van de geëxposeerde werken: 18 schilderingen van Jan Radersma en 21 beelden van Frank Eerhart.
Gebonden, 48 pagina’s fullcolour, 22 x 22 cm
In het werk van Radersma zijn het landschap, de plek en het huis essentieel. Hij schildert ze in relatie tot het steeds onderweg zijn, het op zoek zijn. In dat gegeven vinden en verdragen de werken van  Eerhart en Radersma elkaar: in een verlangen naar een territorium.

De verbinding met het werk van Frank Eerhart (Den Haag 1948) ligt o.a. in het gebruik van objets trouvés. Eerhart assembleert ze tot overwegend gepersonifieerde beelden. Het is een fascinatie voor gebruiksvoorwerpen waaraan een betekenis wordt meegegeven die de figuratie overstijgt, zoals in tribal art. Het gaat Eerhart echter niet om het religieuze of rituele aspect. Zijn beelden zijn vooral tragisch humoristisch en drukken vaak een soort weemoedigheid uit. De huid, de patine en de voorgeschiedenis van de voorwerpen hebben daarin hun rol. De beelden doen soms aan verweesde personen denken.

kaartensetje
10 mooiste van Jan Arends en Jan Radersma (2007)

10 poeziekaarten met de mooiste gedichten van Jan Arends, gecombineerd met beelden van Jan Radersma

Het werk van Jan Arends is autobiografisch. Werk en leven vormen bij Jan Arends een pessimistisch geheel. In zijn wantrouwen naar de medemens kiest hij bewust voor het isolement. Het schrijven biedt hem de enige mogelijkheid tot communicatie die gekenmerkt wordt door angst en frustratie. Maar ook daarin is hij zuinig: “ik schrijf gedichten als dunnen bomen”. Niet meer dan het essentiele komt er op papier.

Jan Radersma schildert zijn beelden op gevonden stukken karton of hout. Daarna krijgen ze ene tweede leven en blijft hun voorgeschiedenis deels behouden in vlekken, krassen en tinten. In zijn werk is daarom de textuur essentieel, een combinatie van de bestaande en de nieuwe huid die hij op het werk aanbrengt. Door voortdurend te experimenteren met pigmenten en lakken realiseert hij zijn persoonlijke landschappen waarin tekens en symbolen verwijzen naar tijden die ver voor ons liggen. Het zijn werken met sporen uit een universeel collectief geheugen die voor de toeschouwer eigen herinneringen kunnen oproepen.
ISBN 978-90-5930-268-6 uitgave van Plint.

ekementen
Elementen (2006)

Er zijn werken van de beeldend kunstenaar Jan Radersma die naar landschappen verwijzen. Soms zijn het herkenbare beelden, meestal niet. Jan Radersma construeert en componeert.
Hij zoekt naar impulsen door te experimenteren met materialen zoals hout als beeldend middel. Ook geeft hij voorwerpen die betekenisvol voor hem zijn vanwege hun vorm en textuur een tweede leven in zijn werk. Hij weet veel van pigmenten, lakken en oliën.
Maar het belangrijkste in zijn werk vindt hij het proces dat hem steeds weer brengt op nieuwe beelden, constructies en composities. Zijn werken zijn daarin momenten die met elkaar het verslag vormen van zijn bestaan.
ISBN 9066571934
Kempen Uitgevers, Zaltbommel

tussen-twee-werelddelen-in
Tussen twee werelddelen in wacht het verlangen van een oceaan (2003)

Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling “tweede generatie Indisch Nederlandse kunstenaars” in onder andere:
Stedelijk museum Prinsenhof in Delft
World Art Center Delft
2003
ISBN 906657032-6
Kempen uitgevers

SONY DSC
Het materiaal spreekt heel duidelijk (2001)

Ter gelegenheid van de tentoonstelling bij galerie Naber in 2001 met , Wijnand Zijlmans. Tekst catalogus Kitty Zijlmans, hoogleraar moderne kunst aan de universiteit Leiden

Composiet (2000)

Samenwerking met Eccolo, ‘s Gravenmoer

buka-buka
Buka Buku (2000)

Satu Rasa Dua Kematian.
Satu Kasih Dua Kesetian.
Antara Benua Dan Benua.
Tertunggu Rindu Samudra.

Sitor Situmorang

ISBN 9066571918
Kempen Publishers, Eindhoven

ura's
Ura’s (1999)

Het werk van Jan Radersma houdt het perfecte midden tussen assemblage, collage en materiekunst, tussen schilderij en object. Gewetensvolle bewerking en consciëntieuze afwerking zorgen er voor dat het eindresultaat nooit wringt of schuurt. Dat kan ook bijnaniet anders, want de kunstenaar vraagt het uiterste van de beeldmiddelen. Hij respecteert het verhaal dat impliciet verteld wordt door de hutkoffer die hij bewerkt, maar tegelijkertijd vult hij het basismateriaal op een volstrekt eigen manier in. Losse vormelementen worden vaak geïncorporeerd in het beeldvlak, maar ze komen ook voor als zelfstandige eenheden die binnen een groter geheel wisselwerkingen met elkaar aangaan.
Wim van der Beek, kunst recensent

ISBN 906657111X
Kempen Publishers, Eindhoven

werk en leven
Werk en leven (1997)

“Het enige wat telt is de mens, hem te leren kennen is lastig.
Het fijne van een kunstenaar is dat je niet alleen met hem kunt praten en naar hem kunt kijken, maar dat hij zichzelf ook bloot geeft in zijn werk. Daarin schuilt tegelijkertijd ook zijn kwetsbaarheid. Je hangt je ziel aan de muur. Bij Jan gaat dat laag voor laag, maar met een grote oprechtheid en directheid die je af en toe stevig beroert.
Het is in dit boek daarom zo interessant de ontwikkeling te zien van aarzelende, maar boeiende tekeningen naar meer complexe geleedvormigen tot uiteindelijk krachtige monumentale werken.”
Patrick Hammerstein, uitgever

ISBN 9074271820
Kempen Publishers, Eindhoven

Q
Q  (1994)

Uitgave museum – Gallery QUO Hongkong
Ter gelegenheid van de tentoonstelling met 30 internationale kunstenaars in Hongkong.

SONY DSC
Jan Radersma en Dirk Wauters (1992)

Ter gelegenheid van de duo-tentoonstelling bij galerie de Verbeelding in Baarle Nassau en “het huis voor beeldende kunst” in Utrecht.

mixed-media
Mixed Media (1991)

“Schilderen is voor Jan Radersma een mentaliteitskwestie: een zaak van levensbelang en het middel bij uitstek om hardop gedachten en gevoelens uit te spreken. Schilderen is daarom ook de meest ideale manier om met behulp van ordeningsprincipes, associaties en verwijzingen zoekend en tastend op weg te gaan naar iets wat in de kern uniek is, iets wat opkomt en weer verdwijnt. Jan Radersma heeft er zijn levenswerk van gemaakt telkens nieuwe huizen te bouwen waarin waardevolle gevoelens ondergebracht kunnen worden. Alleen zó kan hij vasthouden wat hem bezielt.”
Wim van der Beek, kunst recensent

ISBN 9070427842
Kempen Pers BV, Hapert

SONY DSC
5 (1989)

Uitgave galerie Naber, ter gelegenheid vijfjarig jubileum van galerie Naber

jan radersma
Jan Radersma (1988)

Jan Radersma vertelt zijn verhaal. Het verhaal van zijn reis, van zijn gevoelens, van zijn kunstenaar zijn. Hij kiest daarbij voor de abstractie, voor het gebaar van de kleur en de vorm en vooral van het materiaal.
Op de scheidslijn van de schilderkunstige perioden begint hij aan een intensief onderzoek van het materiaal. De verf is belangrijk, maar zeker zo belangrijk is de ondergrond. ‘De onderhuid’, zoals hij het noemt. De onderhuid tegenover en in directe samenhang met de opperhuid. Vooral het zelf geschepte papier vervult daarin een wezenlijke rol. Soms verschijnen verschillende lagen papier als in een collage op elkaar geplakt. De essentie is dat de huid waarop ik schilder, een eigen expressie heeft. Een absoluut onderdeel van de uiteindelijke verbeelding van mijn verhaal.

ISBN 9070427532
Kempen Pers BV, Hapert