Daar waar de zee het land kust – KEG Schijndel
Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van het KEG wordt op zondag 24 oktober om 13.45 uur de jubileumtentoontstelling geopend door Menno Roozendaal (wethouder Kunst en Cultuur gemeente Meierijstad) en Charles Vergeer (filosoof)
Aan dezetentoonstelling nemen 26 kunstenaars en 24 dichters deel.
Alle kunstwerken en gedichten zijn gepubliceerd in een tweedelige catalogus in cassette, deze is verkrijgbaar voor € 10.
Ongehoorde stilte – Pulchri Den Haag
Jan Radersma en Marieta Reijerkerk
30 oktober t/m 28 november
Na 7 jaar exposeren Jan Radersma en Marieta Rijerkerk weer samen in een duo-expositie bij Pulchri
Opening 30 oktober, 17.00 uur
“Deze duo-expositie geeft een intrigerende momentopname in het werk van beide kunstenaars” (uit “De ongehoorde stilte van Marieta Reijerkerk en Jan Radersma” artikel in Puchri augustus 2021 door Wim van Cleef.
Pulchri, Lange Voorhout 15, Den Haag
Opgedoekt – Melklokaal Heereveen
12 september tot 17 oktober
In de groepstentoonstelling ‘Opgedoekt’ is werk te zien van 14 kunstenaars, geïnspireerd op de grote paardenkastanje in het centrum van Joure. Deze 200 jaar oude boom is besmet met de kastanjeziekte en door deskundigen al jaren opgegeven. Gelukkig vecht de paardenkastanje terug en is de conditie van de zieke boom minder slecht dan verwacht. Toch moet de boom min of meer als ‘opgedoekt’ worden beschouwd.
Eigenaar van de boom, oud-Jouster, kunstverzamelaar en samensteller van de tentoonstelling Rolf van Hulten heeft kunstenaars benaderd om een interpretatie te geven van de stervende kolos, waardoor de boom straks voortleeft in de kunst.
Met: Marije Bouman, Machteld van Buren / Peter van Lier, Anne Feddema, Fons Hoiting, Jurgen Jasper, Christiaan Kuitwaard, Piet Moerman, Albert Oost, Jan Radersma, Freark van der Wal, Pico van de Werken, Raven van de Werken, Ramon van de Werken.
Museum Slager – Het genereuze gebaar
15 augustus tot en met 14 november
Van 15 augustus tot en met 14 november 2021 organiseert Museum Slager in ’s-Hertogenbosch een zeer bijzondere tentoonstelling: de verkoopexpositie “Het genereuze gebaar”. Meer dan 30 bekende Nederlandse kunstenaars, waaronder Jan Radersma verlenen medewerking en bieden hun werken te koop aan. In totaal gaat het om 110 schilderijen. De (digitale) verkoop verloopt per opbod en de opbrengst gaat voor een aanzienlijk deel naar projecten van Colourful Children en het Liliane Fonds.
De kunstenaars zullen ieder afzonderlijk gedurende de looptijd van de expositie steeds individueel aanwezig zijn voor een Meet & Greet. Er is i.v.m. corona geen officiële opening. Wel worden genodigden uitgenodigd om op zondag 15 augustus op afspraak te komen kijken op basis van ons reserveringsysteem. Zij worden dan afhankelijk van het tijdstip met koffie of een drankje worden ontvangen. Het museum is die dag dan ook van 11.00 tot 17.00 uur geopend.
Meer informatie over de deelnemende kunstenaars en de data waarop zij aanwezig zijn voor een Meet & Greet vindt u op de pagina van de site van het Museum Slager: De kunstenaars.
Te gast bij
24 juli tot en met 1 augustus
Jan Radersma en Fred Geven tonen hun werk op de Wintermolenberch bij Aad en Hans van Zelst
Draf – groepsexpositie Mol België
van 3 juli tot en met 18 juli
Groepsexpositie georganiseerd door kunstkring Cum Laude. Een project dat reflecteert rond het paard in tal van kunstvormen.
Met bijhorende publicatie
Ode aan het landschap – Zandvoorts museum
7 mei – 21 augustus
“Landschap betekent landstreek, landelijke omgeving; schilderstuk, geschilderd landschap”. De waarde van het landschap staat centraal. Na jaren van grootschalige ontwikkelingen, waarbij steeds meer landschap werd opgegeven voor stedelijke uitbreiding, infrastructuur, industrieterreinen en energieparken, lijkt het tijd voor bezinning. We hebben ons landschap hard nodig voor onze voedselvoorziening, recreatie, ademtocht en diversiteit. Voor kunstenaars is het inspiratie zowel als ‘model’. Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast.
Is dat aanvankelijk vooral als decor, vanaf de 17e eeuw wordt het landschap zélf het onderwerp. De komst van de spoorwegen en de uitvinding van verf in tubes in de 19e eeuw maakten dat kunstenaars hun atelier konden verlaten en buiten begonnen te werken. Het plein-airschilderen was begonnen.
De tentoonstelling ‘Ode aan het Landschap’ samengesteld door gastconservator Dolf Middelhoff in opdracht van het Zandvoorts Museum, toont het topje van een ijsberg aan landschapskunstenaars in Nederland. Er word een zo breed mogelijk spectrum geschetst van de vele kunstvormen die het landschap vormgeven, verbeelden of erop zijn geïnspireerd