exposities 2021

Ode aan het landschap in het Zandvoorts museum

van 7 mei tot 21 augustus

Raadpleeg voor de meest recente informatie over het mogelijk bezoeken van de tentoonstelling de website van het museum
www.zandvoortsmuseum.nl

uit de gelijknamige uitgave die bij deze tentoonstelling verscheen.

“Landschap betekent landstreek, landelijke omgeving; schilderstuk, geschilderd landschap”. De waarde van het landschap staat centraal. Na jaren van grootschalige ontwikkelingen, waarbij steeds meer landschap werd opgegeven voor stedelijke uitbreiding, infrastructuur, industrieterreinen en energieparken, lijkt het tijd voor bezinning. We hebben ons landschap hard nodig voor onze voedselvoorziening, recreatie, ademtocht en diversiteit. Voor kunstenaars is het inspiratie zowel als ‘model’. Kunstenaars leggen al eeuwen lang het landschap vast.
Is dat aanvankelijk vooral als decor, vanaf de 17e eeuw wordt het landschap zélf het onderwerp. De komst van de spoorwegen en de uitvinding van verf in tubes in de 19e eeuw maakten dat kunstenaars hun atelier konden verlaten en buiten begonnen te werken. Het plein-airschilderen was begonnen.

Kunstenaars zoeken vaak de laatste ‘ongerepte’ hoekjes van ons landschap op. De leegte van de polders, de weidsheid van de stranden en de branding, het duinlandschap, langs plassen en rivieren. En enkelen kunstenaar onder ons kiezen het moderne ‘rommellandschap’ als onderwerp: industrie en stedelijk landschap, al dan niet vervallen of verwilderd. En ook nu nog ontstaan landschappen in het atelier, geschapen aan de hand van ideeën, herinneringen, schetsen of foto’s van de werkelijkheid, waaruit een ‘nieuwe wereld’ wordt geschapen. Sommigen nemen het landschap zelf op de schop en creëren land-art.
Allen brengen hun eigen ode aan het landschap, met een waaier aan opvattingen, materialen en technieken. En zelfs met woorden, poëzie, die op deze expositie haar eigen geluid laat klinken.

De tentoonstelling ‘Ode aan het Landschap’ samengesteld door gastconservator Dolf Middelhoff in opdracht van het Zandvoorts Museum, toont het topje van een ijsberg aan landschapskunstenaars in Nederland. Er word een zo breed mogelijk spectrum geschetst van de vele kunstvormen die het landschap vormgeven, verbeelden of erop zijn geïnspireerd. 


Voorjaarssalon Pulchri

van 20 maart tot 11 april

Tijdens de Voorjaarssalon tonen kunstenaarsleden van Pulchri Studio hun meest recente werken .

Om u de kans te geven de tentoonstelling te bezoeken bieden we  vanaf begin maart de mogelijkheid een privébezoek te plannen. 


WAD –  Ode aan het landschap

3 februari t/m 30 april 2021

Expositie onder curatorschap van Jan Radersma.
Op maar weinig plekken in de wereld is het landschap zo divers als in Nederland en nergens is de interactie tussen water en land én tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt. De veelzijdigheid van het Nederlandse landschap overweldigt. Al eeuwen inspireert ons bijzondere landschap kunstenaars. Daarom gaat WAD dit bijzondere landschap in de schijnwerpers zetten door cultuur en natuur met elkaar te verbinden in het themajaar Ode aan het Nederlandse landschap in 2021.

Deelnemende kunstenaars: Marije Bouman, Frank Eerhart, Merel van Engelen, Huib Fens, Donnie Gerhardus, Fred Geven, Nico Hemelaar, Nelis van Hulten, Bart Kelholt, Paula Kouwenhoven, Dolf Middelhoff, Jan Radersma, Henny Schakenraad en Caroline Teesing

Bij deze expositie is een gelijknamige publicatie verschenen


Galerie De kunstkamer Hoogeloon

16 januari tot en met 21 februari 2021

Schilderijen  en beeldelementen

 

“Mijn werk is een kruisbestuiving tussen het Hollandse en Indische landschap. Werk dat balanceert  tussen  Nederlandse akkers en de Indonesische sawa’s en dat de grens tussen abstractie en figuratie opzoekt, om op een ragfijn overgangsgebied te komen. Hierdoor ontstaat werk waarin zowel het landschap als de abstracte vorm volwaardig naast elkaar staan.